sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Pikkupikkarit ohjeineen


Aiemman pikkaripostauksen yhteydessä toin esiin sen, miten hankalaa tuollaiselle sirolle 2-vuotiaalle on löytää sopivia pikkareita. Lukijoilla oli samoja kokemuksia, joten kun rupesin suunnittelemaan uusien ompelua, ajattelin piirrellä samalla jonkinlaiset kaavat ja kertoa, miten itse olen pöksyt toteuttanut. Parhaiten omalle neitokaiselle istuvat housut saa tietysti mittaamalla ja muokkaamalla omat kaavat - tässä nyt kuitenkin vähän osviittaa. 

Ensin piirretään kaavat. Itse otin mallia aiemmista tekeleistäni sekä hieman kavennetuista Lindexin ja Kappahlin pöksyistä. Malli on matala, muuten ovat melkolailla "peruspikkarit".


Haarakappale on edestä kapea, mutta sen tulee levetä takaosaa kohti reilusti. Etukappale saa mielestäni olla keskeltä matalampi kuin sivusaumojen kohdalta, ettei etuosa jää pahasti pussittamaan, vaan asettuu navan alle. Seuraaviin pöksyihin madallan ehkä etuosaa vielä aavistuksen lisää..

Leikkaa etu- ja takakappaleen lisäksi kaksi haarakappaletta (haaraan tulee siis kaksi kerrosta kangasta, kuten ostopikkareissakin). Lisää sivu- ja haarasaumoihin saumanvarat, vyötärölle ja reisiin tulee kanttaukset, joten niihin ei tarvita saumanvaroja. Voit leikata sisäpuolelle tulevan haarakappaleen takareunan hieman kuosikappaletta pidemmäksi. Neulaa molemmat haarakappaleet etukappaleen haarasaumaan (oikeat puolet vastakkain) ja saumuroi/ompele kiinni. Lopputulos näyttää tältä (kaksi liparetta kiinni etukappaleessa):


Seuraavaksi haarakappaleet kiinnitetäään takakappaleeseen. Jos olet leikannut toisen haarapalan pidemmäksi, voit saumuroida päällimmäisen kankaan ensin takakappaleeseen, kääntää toisesta reunaa nurjalle ja tikata kiinni. Itse en muistanut, joten käänsin molempia reunoja yhtäaikaa nurjalle ja neulasin ne takakappaleeseen. Surautin palat yhteen kaksoisneulalla, mutta esim. tavallisella siksakillakin onnistuu. Takakappale jää siis haarakappaleiden väliin:


Seuraavaksi saumuroidaan sivusaumat. Lopuksi vyötärö ja jalansuut kantataan resorilla (tai miksei myös interlock-trikoolla). Pikkareihin sopii mielestäni parhaiten mahdollisimman pehmeä ja ohut reosri. Pikkarikäyttöönhän on olemassa joustonauhaa ja muita alusvaatekantteja, mutta itse kanttaan ihan puuvillalla. Kukin kanttaa tyylillään, itse tein näin: mittaa jalansuuaukot ja vyötärö ja leikkaa niihin sopivan pituinen, 3-3,5cm leveä suikale resoria ja ompele renkaaksi. Merkkaa puoliväli ja surauta resori saumurilla kiinni oikeat puolet vastakkain. Lopuksi resori taitetaan nurjalle (tässä käytän tiheätä nuppineuloitusta, vaikka muuten vetelenkin aika vapaalla kädellä ;) ja tikataan kaksoisneulalla.


Ja sitten pöksyt ovatkin valmiit! Tässä lopputulos tyytyväisenä poseeraavan nallen yllä:
 Toivottavasti ohje oli ymmärrettävä ja innostaa pikkareiden tekoon! Näitä on siinä mielessä kiva tehdä, ettei tarvitse lähteä kangaskauppaan - pelkkä (jatkuvasti karttuvan) tilkkupussin kaivelu riittää. Miten te teette?!

2 kommenttia:

  1. Kiva ohje :) En ole pikkareita koskaan edes kokeillut, mutta näihin voisi todellakin käytellä tilkkulaatikon antia.

    VastaaPoista
  2. Kiva ohje ja kiva blogi sulla! =) Täytyi oikein kirjautua lukijaksi!

    VastaaPoista

Kiitos kommenteista - sana on vapaa!