sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Marinoidut peurat

Ja tässä ei ole kyse ruoanlaittoreseptistä, vaan kauan kaapissa muhineesta Znokin peurakankaasta, josta valmistui vihdoin ja viimein tunika/paita Ottobren Dreamland (4/11) -kaavalla. Syynä ompelun pitkittymiseen oli oikeanvärisen resorin puuttuminen. Lopulta löysin tarkoitukseen sopivan keltaoranssin resorin fb:n kangashamstereista - on kuulemma Marimekon resoria. Kaavaa muokkasin sen verran, että ompelin pääntien resorin umpeen eli en (laiskana) jaksanut laittaa siihen nappia, sillä sille ei ole varsinaisesti mitään tarvetta.  Tein kaula-aukon rypytyksen framilonilla ohjeen mukaan, mutta resorikanttaus venytti pääntien jotenkin taas isommaksi, en tiedä miksi.. Ehkä hieman turhan avonainen näin talvella, mutta käyttöön paita varmasti joka tapauksessa pääsee. Seuraavalla kerralla täytyy miettiä jokin toinen ratkaisu - olisiko jollakin hyviä ideoita tai selitystä sille, miksi tuo kaula-aukko kantatessa "venyy" suuremmaksi (verrattuna siihen, miltä se näyttää framilon-rypytyksen jälkeen)?! 




Puseron kaveriksi käyvät hyvin jo aiemmin valmistuneet, mutta sopivaa yläosaa odottaneet ruskeat velourhousut. Kuvassa housut näyttävät ehkä hieman tummemmilta, mitä todellisuudessa ovat (vastaavat aika hyvin tuota tumminta peuraa). Kaavana tuttu ja turvallinen Vilkas-velourhousujen muokkaus. Molemmat kankaat vaihtareita Ikuiselta vauvakuumeilijalta

Menneellä viikolla käytiin neidin kanssa tutustumassa päiväkodin väkeen ja tomintaan. Keskiviikkona alkaa sitten virallisesti osa-aikainen hoito, tosin alkuun vain noin kolme tuntia päivässä. Vaatteiden nimikointia en ole vielä edes aloittanut, jokohan huomenna ottaisin itseäni niskasta kiinni ja menisin ostamaan sopivan tussin tai silitettävää nimikointinauhaa (jos sellaista sattuisi jostain livekaupasta löytymään)!? 

torstai 26. tammikuuta 2012

Minnit ja Saimit




Pitkästä aikaa sain jotain valmiiksi ja kuvattua: Minni-tunika ja Saimi-svetarihousut koossa 92cm. Minnie-college tarttui mukaan Jätti-Rätin palalaarista - ja kuten arvata saattaa, 2,5-vuotias neitokainen oli aivan innoissaan kun näki kankaan: "Minni-kangas! Teetkö äiti siitä mulle paidan?" Ja äitihän teki, samalla tutulla Papana-paidasta muokatulla kaavalla. Tällä kertaa meinasi vaan käydä köpelösti: aiemmin olen tehnyt kyseisellä kaavalla paitoja velourista ja trikoosta, enkä hoksannut, että tuo paksu college ei jousta juuri yhtään. Onneksi pusakka mahtuu kuitenkin neidin päälle, pitkähihaista aluspaitaa sen kanssa ei kyllä voi käyttää, muttei kuumaverinen neitokainen sitä taida tarvitakaan..

Housut on tehty varmasti monelle tutulla Saimi-svetarihousujen kaavalla (Ottobre 1/09). Itse sain tuon kaavan vasta äskettäin jäljennettyä, joten nämä ovat ensimmäiset laatuaan meillä. Ja on kyllä ihana kaava hoikalle tytölle, ei voi muuta sanoa! En tehnyt juurikaan muutoksia, leikkasin koon 92cm pienillä saumanvaroilla ja lisäsin pituutta lahkeisiin, koska en laittanut resoria, vaan tein lahkeensuihin kuminauhrypytykset. Näitä tullaan näkemään jatkossa lisää!

Kokeilin nyt myös tuota kuvankäsittelyä eli "photoshoppausta". Aikaahan se tällaiselta aloittelijalta vie, joten nähtäväksi jää, jaksanko jatkossa muokata kuvia.. Omaa aikaa ei tällä hetkellä oikein tunnu olevan, mutta kankaita on nyt tulossa sen verran paljon, että toivon pääseväni myös saumurin ääreen tulevina viikkoina..! =)

lauantai 14. tammikuuta 2012

Värejä ja tuunausta


Näin keskellä pimeintä talvea on kiva piristää itseään - ja toivottavasti myös muita - värikkäillä ompeluksilla. Housut Metsolan keltaisesta joustofroteesta, kaava jälleen kerran Ottobren Vilkas-velourhousut muokattuna, taskujen malli High Jump-housuista (Ottobre 4/11). Seuraavaksi aion kokeilla kehuttua Saimi-svetaripöksyjen kaavaa - kaava on jo valmiiksi piirrettynä, mutta kangas eli musta velour on vasta eilen Kangas-Mallalta tilattu. Siellä on muuten vielä huomisen voimassa tammiale -20% kaikista varastotuotteista (kun tilaus yli 20e). ;)


Toinen väriläiskä on tämä kelta-pinkki-violetti etanatunika. Kuva on valitettavasti epätarkka ja vääristynyt (värit eivät ole noin räikeät), mutta ihanan pirtsakka tästä kuitenkin tuli. Malli ja idea samat kuin aiemmassa norsutunikassa. Mainio etanakangas on saatu vaihdossa fb:n kangashamstereista, ohut keltainen trikoo on Jätti-Rätistä samoin kuin takakappaleen tumma luumunvioletti trikoo. Tämä ompelus on kyllä sarjassamme II-laatua: takakappale on nurja puoli päälle päin (enkä siis huomannut tätä ommellessani, niin tumma ja tasainen pinta kankaassa on molemmin puolin!) ja alareunan tikkaus kupruilee paikoin ärsyttävästi. En kuitenkaan aio purkaa tätä, vaan se päätyy käyttöön sellaisenaan: itse asiassa siihen ehti jo kaatua punaista vadelmamehuakin, mutta nopea tahranpoisto + pesu pelasti tilanteen!


Blogeja lukiessani olen törmännyt ihaniin kierrätysvaatteisiin. Itse olen ollut tähän mennessä aika huono tai laiska miettimään, miten esimerkiksi omia vaatteita voisi hyötykäyttää uudelleen. Nyt innostuin kuitenkin tekemään tytölle mekon/yöpuvun omasta 3/4-hihaisesta trikoopuserosta. Paita oli pitkään yksi suosikeistani, mikä johti  saumojen reikiintymiseen. Muuten tämä InWearin trikoo on mielestäni tosi laadukas eikä kankaasta huomaa käytönjälkiä juuri lainkaan - ainoastaan kaula-aukon resori on vähän haalistunut. Niinpä leikkasin siitä tytölle paitulin. Pääntie oli tuollainen venemallinen, joten sen muokkaaminen oli vähän hankalaa, mutta ihan siisti lopputuloksesta tuli. Halusin hyödyntää kaikki valmiit käänteet, joten mekko on vielä aika reilu, ehkä lähinnä kokoa 98/104. Tein noista hihoista kuitenkin tuollaiset tosi kapeat, joten sitä pystyy jo nyt käyttämään: hihat rypyttyvät ihan nätisti eivätkä häiritse menoa. Tämä onkin jo ollut neidillä yöpukuna ja tyttö laittoi sen päälle mielellään - kivaa kun kelpaa!

Muuten viime aikojen touhuilut ovat liittyneet lähinnä kankaiden tilailuun, kaavojen piirtoon ja suunnitelmien tekoon. Kankaita on tulossa JNY Designilta Ruotsista, Kangas-Mallalta ja Michas Stoffeckelta Saksasta. Valmiiksi leikatuista tai leikkaamista odottavista kankaista joko puuttuu yhteensopivat resorit tai sitten en vain ole osannut päättää, mitä niistä teen.. Resoreita on kyllä jo tilattu, joten ehkä ensi viikolla pääsen vihdoin ja viimein ompelemaan kauan sitten Znok Designin peura-kankaasta valmiiksi leikatun Dreamland-tunikan loppuun. Pikkuneiti aloittaa ensi kuun alusta osapäiväisen hoidon, joten tarvetta kivoille perusvaatteille on. Täytyykin käydä vaatekaappi pikapuoliin läpi ja miettiä, mitä pitää vielä ommella tammikuun aikana. Vinkkejä sopivista päiväkotiasuista saa mielellään antaa!

sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Pikkupikkarit ohjeineen


Aiemman pikkaripostauksen yhteydessä toin esiin sen, miten hankalaa tuollaiselle sirolle 2-vuotiaalle on löytää sopivia pikkareita. Lukijoilla oli samoja kokemuksia, joten kun rupesin suunnittelemaan uusien ompelua, ajattelin piirrellä samalla jonkinlaiset kaavat ja kertoa, miten itse olen pöksyt toteuttanut. Parhaiten omalle neitokaiselle istuvat housut saa tietysti mittaamalla ja muokkaamalla omat kaavat - tässä nyt kuitenkin vähän osviittaa. 

Ensin piirretään kaavat. Itse otin mallia aiemmista tekeleistäni sekä hieman kavennetuista Lindexin ja Kappahlin pöksyistä. Malli on matala, muuten ovat melkolailla "peruspikkarit".


Haarakappale on edestä kapea, mutta sen tulee levetä takaosaa kohti reilusti. Etukappale saa mielestäni olla keskeltä matalampi kuin sivusaumojen kohdalta, ettei etuosa jää pahasti pussittamaan, vaan asettuu navan alle. Seuraaviin pöksyihin madallan ehkä etuosaa vielä aavistuksen lisää..

Leikkaa etu- ja takakappaleen lisäksi kaksi haarakappaletta (haaraan tulee siis kaksi kerrosta kangasta, kuten ostopikkareissakin). Lisää sivu- ja haarasaumoihin saumanvarat, vyötärölle ja reisiin tulee kanttaukset, joten niihin ei tarvita saumanvaroja. Voit leikata sisäpuolelle tulevan haarakappaleen takareunan hieman kuosikappaletta pidemmäksi. Neulaa molemmat haarakappaleet etukappaleen haarasaumaan (oikeat puolet vastakkain) ja saumuroi/ompele kiinni. Lopputulos näyttää tältä (kaksi liparetta kiinni etukappaleessa):


Seuraavaksi haarakappaleet kiinnitetäään takakappaleeseen. Jos olet leikannut toisen haarapalan pidemmäksi, voit saumuroida päällimmäisen kankaan ensin takakappaleeseen, kääntää toisesta reunaa nurjalle ja tikata kiinni. Itse en muistanut, joten käänsin molempia reunoja yhtäaikaa nurjalle ja neulasin ne takakappaleeseen. Surautin palat yhteen kaksoisneulalla, mutta esim. tavallisella siksakillakin onnistuu. Takakappale jää siis haarakappaleiden väliin:


Seuraavaksi saumuroidaan sivusaumat. Lopuksi vyötärö ja jalansuut kantataan resorilla (tai miksei myös interlock-trikoolla). Pikkareihin sopii mielestäni parhaiten mahdollisimman pehmeä ja ohut reosri. Pikkarikäyttöönhän on olemassa joustonauhaa ja muita alusvaatekantteja, mutta itse kanttaan ihan puuvillalla. Kukin kanttaa tyylillään, itse tein näin: mittaa jalansuuaukot ja vyötärö ja leikkaa niihin sopivan pituinen, 3-3,5cm leveä suikale resoria ja ompele renkaaksi. Merkkaa puoliväli ja surauta resori saumurilla kiinni oikeat puolet vastakkain. 



Lopuksi resori taitetaan nurjalle (tässä käytän tiheätä nuppineuloitusta, vaikka muuten vetelenkin aika vapaalla kädellä ;) ja tikataan kaksoisneulalla.


Ja sitten pöksyt ovatkin valmiit! Tässä lopputulos tyytyväisenä poseeraavan nallen yllä:




 Toivottavasti ohje oli ymmärrettävä ja innostaa pikkareiden tekoon! Näitä on siinä mielessä kiva tehdä, ettei tarvitse lähteä kangaskauppaan - pelkkä (jatkuvasti karttuvan) tilkkupussin kaivelu riittää. Miten te teette?!

maanantai 2. tammikuuta 2012

Uusi vuosi, vanhat vaatteet

Joulu tuli ja meni ilman yhtään blogipäivitystä, vaikka omatekemiä lahjojakin valmistui. Harmi vaan, että suurin osa jäi kuvaamatta: kameramme hajosi sopivasti ja kiireelläkin oli oma osuutensa asiaan... Pääasia, että lahjat valmistuivat ajoissa - ja nyt meillä on uusi, entistä parempi kamerakin! Vielä kun oppisi Photoshopin saloja.

Siskonpojille surautin paidat ja housut ja omalle tytölle viime metreillä tonttulakin. Aikuisia lahjoin kauppakasseilla ja neulepipoilla. Samassa hötäkässä valmistui vihdoin ja viimein ensimmäinen isompi (ja  onnekseni ihan hyvin onnistunut) applikaatio, kummipojan paitaan hypännyt sammakko, jonka esikuva löytyi jostain vanhasta Ottobre-lehdestä. Sammakkopaidan sain ikuistettua jouluna pojan päällä, kuvassa näkyvät housut sisältyivät myös joululahjasettiin. Mielestäni oikein mainio puna-valko-vihreä kokonaisuus, joka kelpasi  onneksi myös saajalleen!


Paidan kaavana Ottobren More Grey (4/2011) reiluilla saumanvaroilla, housujen pohjana samaisen lehden High Jump-velourhousut - tosin erilaisella taskuratkaisulla. Raidallinen trikoo on Ikasyriltä tilattua JNY:n napakkaa jerseytä, housujen kangas Jätti-Rätistä ja apilajoustis sekä resorit Metsolasta. 



Samaisesta raitatrikoosta ja kangashamstereista vaihdossa saadusta Kultakutrista valmistui tunika ja leggarit omalle tytölle. Kaavoina vanhat tutut, omaan käyttöön sopivaksi muokatut Ottobren Papana ja SK legginsit.

Näin uuden vuoden alkaessa moni tekee suunnitelmia ja lupauksia uusista (käsityö)projekteista. Itselläni on haaveissa ainakin ulkotakin/hupparin teko, farkut tytölle (näihin jo kankaat leikattunakin) sekä applikoinnin harjoittelu - nyt kun löysin koneeni kanssa yhteisen säätöjen sävelen..! ;) Lisäksi pyrin tosiaan jossain vaiheessa opettelemaan vähän tuota kuvankäsittelyohjelman käyttöä.

Oikein hyvää alkanutta vuotta 2012 kaikille, toivottavasti blogini saa jatkossa ahkerasti päivityksiä ja lisää lukijoita!